De violone

De violone ziet er ongeveer uit als een cello maar dan groter en een stuk onhandiger. Omdat je met een violone een octaaf lager speelt dan de cello krijgt het geluid in de basgroep een extra dimensie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


        Van links naar rechts een basgamba, discant, violone en altgamba.

 

Wat is eigenlijk een violone? Met een beetje fantasie zou je zeggen dat het een contrabas is. Maar die is n&#oacute;g groter, dat is weer een deur te ver. Bovendien heeft een contrabas net als de vioolfamilie slechts vier snaren en is in kwarten gestemd. De violone is eigenlijk een uit de kluiten gewassen viola da gamba en heeft net als de leden van de gambafamilie zes snaren. Gestemd in kwarten en &#eactue;&#eacute;n terts. Bovendien heeft de violone net als de gamba fretten op de toets.

Het geluid van de violone is verwant aan dat van de gamba, die oorspronkelijk alleen in huiselijke kring en in de salons van de welgestelden gehoord werd. Niet geschikt voor grote concertzalen. Daarom is het gebruik van deze instrumenten naar de achtergrond verdreven bij de opkomst van de grotere orkesten waar met stalen snaren veel meer geweld kan worden gemaakt.

Zelf kom ik uit de gambatraditie, gewend aan spelen in kleine bezetting, zogenoemde consorts. Om in het Zutphens Barok Ensemble mee te kunnen spelen moest ik dus iets anders gaan doen.
De violone was de oplossing. Alhoewel... oplossing... Het blijft een  gevecht met te kleine handen op een te groot instrument.

Maar het geeft voldoening om er mee deel uit te maken van het totale ensemble.

 

Leen Willemsteijn