Mag ik even voorstellen: de makers van Timon de Onsterfelijke

De makers van deze productie zijn: Henry Purcell, David Jorritsma, Elin Eriksson, Frank Perenboom, Rianne Heere, Martin van Tulder en de mensen van Walhallab.

Henry Purcell schreef bij het toneelstuk van Shakespeare incidental music. Dat was gebruikelijk in het 17e-eeuwse theater in Engeland. De muziek had niet zo veel met het verhaal te maken, maar was vooral ter afwisseling en vermaak tijdens de decorwisselingen. We kennen Purcell natuurlijk als een fantastisch componist en in deze mask Timons of Athens horen we dan ook fraaie koren en aria's. Daarnaast spelen we in deze productie ook delen van The Gordian Knot Untied van Purcell en enkele andere aria's van zijn hand.

David Jorritsma, klavecinist en bestuurslid van het Zutphens Barok Ensemble, is de drijvende kracht achter dit idee. Intussen kunnen we gerust zeggen dat hij hier de productieleider is.
Elin Eriksson, begaafd barokvioliste, is al meer dan 10 jaar onze coach en tijdens concerten dirigent en concertmeester. Met haar prachtige spel, inzet en energie leidt ze ons naar en in de concerten. Soms tot - voor ons - ongekende hoogte!
Voor het jubileumconcert zocht Elin muziek die goed past bij het Zutphens Barok Ensemble. En wel feestelijk voor een jubileumconcert als er ook bij gedanst wordt. Zo kwam de muziekcommissie op Purcells mask Timon of Athens en de dansmuziek van diens The Gordian Knot Untied. Voortbordurend op het gegeven van de mask als incidental music bij een toneelstuk ontstond het idee om onze muzikale voorstelling op te luisteren met 'incidentele tekst'. David benaderde Rianne Heere en Martin Tulder en vroeg alle subsidies aan.
We hebben eerder met Frank Perenboom samen gewerkt. Frank is specialist in historische dans en leidt het dansgezelschap Triomphe & Enchantement. Frank, Elin en David stelden vast op welke stukken er zal worden gedanst en Frank maakte daarvoor choreografieën.
Rianne Heere is scenario- en toneelschrijver en heeft veel ervaring in het schrijven voor verschillende opdrachtgevers. Daarnaast schrijft ze eigen projecten. Rianne schrijft de toneeltekst voor deze voorstelling en kijkt mee met de dramaturgie.
Martin van Tulder is acteur met veel ervaring in theater en televisie. Martin is in deze productie de hoofdpersoon Timon.
Walhallab noemt zich een übercoole leer- en werkplaats voor jongeren. Zij bieden mogelijkheden voor jongeren op allerlei gebied, waaronder decorbouw. Aangezien voor deze productie in de Buitensociëteit van de Hanzehof natuurlijk decors en rekwisieten nodig zijn, hebben we Walhallab benaderd.

David, Elin, Martin en twee spelers van het ensemble vormen de tekstgroep en brainstormden over de loop van het verhaal. Rianne Heere schreef, kwam met originele voorstellen. De anderen dachten mee en brachten nieuwe ideeën in, keken naar de volgorde: wat past muzikaal na elkaar, wanneer wordt er gedanst ,enz.
Geregeld werd het verhaal tijdens de muziekrepetities gedeeld met de andere spelers en werden hun reacties verwerkt.
Het productieteam voor de voorstelling kwam op 31 januari voor het eerst zo goed als volledig bij elkaar.


Op de van links naar rechts: Els Kluin (muziekcommissie), Frank Perenboom (dansmeester), Lizet Penson (bestuur/secretariaat), David Jorritsma (bestuur/productie), Marco Mout (decors), Igor van Groeningen (decors), Martin van Tulder (acteur/regie), Rianne Heere (scenario), Aart van Overmeir (decors), Inge Lukkien (muziekcommissie), Léon Stapper (tekst/PR/programmaboek), Liesbeth Kuhlemaijer (bestuur), Elin Eriksson (artistiek leider/concertmeester).

Terug