Le Bourgeois Gentilhomme    (september 2014)


In de sfeervolle Elisabethkapel nemen we je op open monumentendag 2014 mee op een muzikale tijdreis in het verleden: naar het hof van koning Louis XIV van Frankrijk. We spelen tussen 12 en 13 uur enkele keren delen uit 'Le Bourgeois Gentilhomme' van Jean-Baptiste Lully en geven hiermee een gedeeltelijke reprise van concerten dit voorjaar. Je bent van harte uitgenodigd voor nog meer reisplezier!

Jean-Baptiste Lully dankt zijn grote invloed op het Franse muziekleven aan een privilege dat hij in 1672 van koning Louis XIV verkreeg. Dit privilege hield zelfs in dat andere componisten alleen met toestemming van Lully hun werk mochten laten verschijnen.
Lully speelde goed in op de wens van Louis XIV voor een eigen, Franse muziekstijl, waarbij hij zich aanvankelijk vooral richtte op het ballet, de passie van de koning.


Het comédie-ballet 'Le bourgeois gentilhomme' ontstond in 1670, in samenwerking met de dichter Molière. In dit stuk doet Monsieur Jourdain, een rijke burger, even verwoede als vergeefse pogingen om zich de stijl en manieren van de adel eigen te maken. De populariteit was groot omdat het verhaal refereert aan een schandaal rond de Turkse ambassadeur Soliman Aga, die een jaar eerder had beweerd dat het Ottomaanse hof superieur was aan dat van Louis XIV. In het stuk veinst de aanstaande schoonzoon van Jourdain dat hij de zoon is van Le Grand Turc. Jourdain denkt door toestemming voor het huwelijk te geven op te kunnen klimmen tot de hoogste adellijke regionen.

terug