Magnificat    (juni 2013)Onder de titel Magnificat brachten op zaterdag 1 juni in Nijmegen en zondag 2 juni in Brummen het Nijmeegs Kamerkoor, het koor van Flos Campi en het Zutphens Barok Ensemble samen een feestelijk barokconcert vol lofliederen.

Het Magnificat is de lofzang van Maria, die ze zingt als ze bij haar nicht Elizabeth komt, die haar begroet als gezegende onder de vrouwen. Honderden malen is dit vreugdelied op muziek gezet. In dit concert hoort u zowel een Magnificat van Vivaldi (net zo mooi als zijn Gloria), als een Magnificat van Heinichen.

Psalm 117 heeft met slechts 4 regels de kortste tekst, maar Bach weet die in zijn wervelende vierstemmige motet Lobet den Herrn tot een minutenlang juichfestijn te maken.

Ook psalm 72 - Deus judicium tuum - is een jubellied, dat door Telemann uitgebreid in verschillende delen is getoonzet. De twintig spelers van het Zutphens Barok Ensemble spelen een instrumentale suite van Telemann. Het bestaat uit delen die elkaar in instrumentatie en muzikaal karakter op boeiende wijze afwisselen.

Het Magnificat werd uitgevoerd in Nijmegen en Brummen.

Foto's vind je hier.

terug