Inbeelding en Verbeelding   (februari 2015)

Wat een aanstellerij! Hoe haal je het in je hoofd…? Dit soort verzuchtingen inspireerden componisten om de onzin die in hoofden van mensen opborrelt met veel gevoel voor humor uit te vergroten.
De Tsjech Jan Dismas Zelenka (1679-1745) moet zich erg hebben vermaakt toen hij zijn ‘Hipocondrie à 7 concertanti’ schreef. Mogelijk was de hypochonder in kwestie de ziekelijke kapelmeester Johann David Heinichen. Zelenka moest hem in Dresden vaak vervangen tegen het magere salaris van een gewoon orkestlid, maar van opvolging kwam het telkens niet omdat Heinichen zich dan opeens weer goed voelde.
Een andere Tsjech, Heinrich Ignaz Franz Biber (1644-1704), vond in het Europese strijdtoneel van zijn dagen inspiratie tot het componeren van een Battalia à 9. Op meesterlijke wijze beeldt hij de waanzin van oorlog uit, waarbij de ene partij zich verbeeldt superieur te zijn over de andere. En al die strijdende partijen spraken ook toen al volledig langs elkaar heen, getuige het bijzondere deeltje ‘Die liederliche Gesellschafft von allerley Humor’.
Bij de andere werken, van Biber’s collega Muffat en van Johann Christoph Pepusch, mag u zich van alles inbeelden en verbeelden.
Dat doen wij ook, met veel plezier!

Dit programma werd gespeeld in Zutphen en Rheden.
U kunt het hele programma met toelichting voor deze concerten hier inzien en/of downloaden.

terug